Salföld – Tóti-hegy – Pálos kolostor

Salföld – Tóti-hegy – Pálos kolostor – Salföld

Június 18-án

Találkozás: 18-án, vasárnap 10 órakor a Salföldi Major melletti parkolóban.

 

Az út hossza: 10 km, közepesen nehéz: kényelmesen járható erdei utakon haladunk, egyedül a Tóti-hegy oldalában van egy rövid, meredekebb szakasz

A túra időtartama: 6 óra

Részvételi díj: 1500- Ft / fő

Megfelelő öltözék (pl. a hegyoldalra is alkalmas cipő, a bozótos helyekre tekintettel hosszúnadrág), elegendő enni- és innivaló szükséges.


Részletes leírás:

Salföld találkozóhely Salföld találkozóhely 2

A Salföldi Major mellett (a major meglátogatása nem része a túrának) a magyar szürke szarvasmarha és a mudi kutya kapcsán beszélgetünk arról, hogy az ősi magyar fajták sorsát milyen gazdasági változások határozták meg. Aztán elindulunk a Tóti-hegy felé.

DSC08586_DCE DSC08587_DCE

A kevéssé ismert Tóti-hegy tetején nagyszerű kilátásunk lesz a környező tanúhegyekre, valamint egy érdekes sziklaképződmény is fogad bennünket, amelynek segítségével képet kapunk a bazaltorgonák keletkezéséről.

DSC08594_DCE  DSC08622_DCE

Ezután szőlők között, majd egyre inkább erdőben sétálunk, egész az Ábrahámhegy és Salföld közötti területen lévő kolostorromokig. A pálosok egykori kolostora és temploma még ma is tiszteletet parancsoló méretekkel rendelkezik. A falak között megpróbáljuk felidézni a pálosok (és néhány más, ezen a területen fontos szerepet játszott szerzetesrend) történetét, tevékenységét.

DSC08639_DCE DSC08640_DCE

DSC08648_DCE DSC08660_DCE

A kolostortól visszafelé az út a település felé a salföldi kőtengeren vezet át, hasonló képződményeket látunk itt, mint a Szentbékkálla melletti területen. Sőt, még a falu főutcáján is hever néhány hatalmas szikladarab, amelyeket a helybeliek kreatívan használnak fel dekorációként.

DSC08683_DCE DSC08689_DCE

A falun szépen felújított régi épületek között sétálunk végig, vissza a majorhoz.

DSC08694_DCE DSC08702_DCE