Dörgicse korszakai

2017 április 23-án

Dörgicse korszakai: a triásztól a gyöngyvirágig

Ismerkedés a környék földtörténeti és történelmi látnivalóival, valamint a természeti környezettel. A túra hossza 13 km, ami már egy egészséges sétának is tekinthető egyben…

Ez az egyik legizgalmasabb vidék a Balatonnál, a látnivalók sokfélesége jellemzi.

Három Árpád-kori temploma elmeséli, hogy született meg és épült ki a kereszténység a Balatonnál, hogy milyen építészeti megoldásokat kellett alkalmazni, és hogy mi a kapcsolat a papok beiktatása és a nyugati demokrácia között. A világtörténelem is éreztette itt az erejét: az 1600-as években a dörgicsei lelkész miatt kis híján tengeri csatára került sor Nápoly mellett, a 19. században pedig a világgazdaság távoli szereplői keserítették az itteniek életét.

Megcsodáljuk a hagyományos építkezést a faluban, megnézzük a környék egyik legszebb triász-kori szikláját, és a tetején az ördögszántást. A legenda alapján eltűnődünk az ördögökkel szembeni sportszerűtlen viselkedés következményeiről…

Dörgicsei ablaktábla  DSC07994_DCE

Egy barokk kőhíd érintésével felmegyünk a Halom-hegy vulkánjába, majd a kilátóba. Pihenésképpen ősállatokat simogatunk, majd átsétálunk a Balázs-templomhoz (amely az egyik legszebb Árpád-kori templom), és megnézünk egy tavat a hegytetőn.

A túrán közreműködik Rajnai Virág természetvédelmi mérnök is, így a pannon táj egykori mozaikosságát idéző, változatos élővilágot rejtő természeti környezettel is megismerkedhetünk is. A Kő-hegy bevésődött mészkő szurdokvölgyében és a Halom-hegy felhagyott bányagödreiben láthatjuk, hogy milyen eltérő élőhelyviszonyok alakulnak ki néhány méteren belül a sziklafalak változatos kitettségének köszönhetően. A hegyoldalakon a száraz tölgyesek fafajait ismerhetjük meg, miközben a lábunk alatt nyílnak a kora tavaszi erdő legszebb díszei. A szőlők és gyümölcsösök között pedig megtudhatjuk milyen állatok találnak otthonra a pincék és présházak környezetében.

A túrát ketten vezetjük: Rajnai Virág Éva és Lóczy István

igazolvany_tihany_kk    Bakony-Balaton_Geopark_Partner_logo_Loczy_I_web

A túra részletes leírása a szükséges információkkal itt érhető el

(Jelentkezés, részvételi díj, találkozási pont, indulás, útvonal, látnivalók)

DSC07978_DCE DSC08001_DCE