Lóczy Lajos geo-emléktúra

A túra lezajlott: 2015. május 9.

Egy hagyományt szeretnénk útjára indítani. Minden esztendő májusában a Balaton környékének egy-egy nevezetes helyszínét bejárva emlékezünk meg a világhírű tudós munkásságáról és a földtudományokat népszerűsítő írásairól.

Elsőként Balatonarács térségét választottuk, ahol szőlők közti nyaralójában évtizedeken át szerkesztette a Balaton-monográfiát és ahol örök álmát alussza a himalájai havasi gyopárral díszített síremlék alatt.

A túra állomásain beszélgettünk Lóczy Lajos pályafutásáról, munkamódszeréről, egyéniségéről is.

DSC01857_DCE DSC01861_DCE

DSC01869_DCE DSC01875_DCE

DSC01884_DCE DSC01887_DCE

DSC01898_DCE DSC01916_DCE

DSC01921_DCE DSC01923_DCE

DSC01927_DCE DSC01930_DCE

DSC01957_DCE DSC01940_DCE

A túra előzetesen meghirdetett programja: 

Lóczy vörös homokkő oszlopos sírjánál tisztelgünk a nagy földtudós emléke előtt, majd az Arácsi-séd csobogása kíséretében sétálunk ki a faluból. A Koloska-völgy szűkületénél a Nosztori Mészkő kőgátja alól előbukkanó karsztforrást nézzük meg. A virágokkal borított völgymedence végén a bővizű Koloska-forrás tavacskája fogad bennünket. Mellette a Sándorhegyi Mészkő vastag kőpadjait tanulmányozzuk.

Innét a sűrű erdők fölé magasodó dolomitsziklák tetejére kapaszkodunk egy csodálatos kilátásért. Utunkat a karsztbokorerdővel fedett, hajdani hullámverés gyalulta, sík térszínen folytatjuk. A mai, gazdag élővilág képviselőivel és a triász időszak néhány fosszilis példányával is találkozunk.

A Sándor-hegy karsztkúpos lankáit magunk mögött hagyva jutunk fel a Tamás-hegy keskeny gerincére. A gyepes tisztásokon a rétegfej karrok köveit kerülgetve érkezünk a Jókai-kilátóhoz. Fatornyos magasából a Balaton keleti medencéje tárul elénk; Kenesétől Tihanyig siklik tekintetünk a tó tükrén.

Lefelé az egykori szőlők évszázados kősáncai közt lépdelünk a Lóczy-barlanghoz. A föld alatti termek hűvösében felidézzük a hajdani Tethys-tenger trópusi forróságát, a Füredi Mészkő születésének körülményeit. Itt egy felszíni földtani csemegével is szolgálunk; megmutatjuk a Pannon-tó partvidékének sziklagörgetegeit. Ezután egy hosszabb séta következik a Balatoni-Riviérán egészen Arács központjáig.

Geotúránk zárásaként – az alkalomhoz igazodva – egy ötórai tea elfogyasztása közben szót ejtünk Lóczy ázsiai utazásáról.

Túravezetők: Futó János és Lóczy István

A túra hossza: 10 km, várható időtartama: 6-7 óra, nehézsége közepes.

A szervezők: Futó János, Magyarhoni Földtani Társulat Közép- és Észak-Dunántúli Területi Szervezete

Lóczy István, Lóczy Lajos Egyesület