A balatoni fürdőkultúra születése

A balatoni fürdőkultúra születése – Túra Almádi magaslatain

Július 9-én  10 órától

Találkozó helye: Balatonalmádi, Városház tér, a Penny Markettel szemben
A túra hossza: 12 km
A túra várható időtartama: 6 óra
Nehézségi fok: közepesen nehéz
Útvonal: Városközpont – Öreg-hegy – Felsőhegyi kilátó – Csere-hegy – Nagykőorra – Köcsi-tó – Városközpont
Ajánlott felszerelés: túracipő, innivaló, hideg élelem

Részvételi díj: 1500 Ft
Jelentkezés: a 30 576 6204-es telefonszámon vagy a loczyistvan@gmail.com email-címen

Túravezetők: Rajnai Virág Éva és Lóczy István  Milyen túrákat vezetünk? Mire számíthatsz?

Részletek

Ma a Balaton főként a strandokat, a nyári fürdőzést jelenti. Ez azonban nem túlságosan régóta van így, az 1800-as évekig az embereknek nem nagyon fordult meg a fejében, hogy a tóban fürödjenek. Aztán a 19. század végén minden megváltozott: az egészséges életmód, a természetjárás, a “turistaság”, a nyaralás hirtelen divatba jött, és egyre többen érkeztek a Balatonhoz, akik pihenni, fürdeni vágytak – és kialakult a balatoni fürdőkultúra.

A közlekedés fejlődése, a tó szabályozása, de még a filoxéra is segítette ezt a változást, amint erről a túrán beszélünk is.

Legalább ilyen fontosak volt azonban az orvosok felismerései a testmozgás, a szabad levegő, a napfény gyógyhatásairól, csupa olyan újdonság, amelyek ma már maguktól értetődő dolgoknak számítanak.

Balatonalmádi az egyik legfontosabb központja ezeknek az új gyógymódoknak, a korabeli útikönyvek figyelmeztetik is a kirándulókat, hogy az “új gyógymódok hívei” néha furcsán viselkednek, például egy szál fürdőnadrágban sétálgatnak az ösvényeken – de nem kell félni tőlük, nem veszélyesek…

hófürdő

 

A túra során megismerkedünk néhány korabeli gyógyeljárással, és a helyszínekkel, ahol ezeket szolgáltatásként lehetett igénybe venni – Almádiban valóban sikerült elérni, hogy a vendégek még a levegőért is fizettek! Néhány eljárás könnyen elsajátítható, így a túra során a magaddal hozott szendvicset már akár fletscherelve is elfogyaszthatod (de a részleteket majd a helyszínen).

Természetesen bejárjuk Almádi kivételesen szép környékét is, a hangulatos, vörös homokköves tájat.

DSC00112

Nagykoorra3(1)

Legendákkal és néprajzi, történeti érdekességekkel is megismerkedünk a túrán: felmegyünk egy régen élt óriás orrára, a Határ étteremnél a régi betyárélet furcsaságaiba tekinthetünk be. És egyáltalán nem utolsósorban: visszafelé érintjük az eredeti Szent Jobb-kápolnát, merthogy az Balatonalmádiban áll… A túrán megbeszéljük, hogy is lehetséges ez.